Ból brzucha po jedzeniu warzyw kapustnych: jakie mogą być przyczyny?
Warzywa kapustne, takie jak brokuły, kalafior czy brukselka są powszechnie uznawane za zdrowe i odżywcze. Zawierają one wiele witamin i minerałów oraz błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednakże, często zdarza się nam odczuć dyskomfort w okolicy brzucha po spożyciu tych warzyw. Dlaczego tak się dzieje? W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.
Najczęstszym powodem bólu brzucha po jedzeniu warzyw kapustnych jest nadmierna ilość gazów w jelitach. Warzywa te zawierają dużo cukrów prostych (np. rafinozę), które są trudno strawione przez nasz układ pokarmowy. Bakterie obecne w jelicie grubym rozkładają te cukry do formy fermentacji, co prowadzi do produkcji dużej ilości gazów – głównie dwutlenku węgla i metanu.
Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia tego problemu warto unikać spożywania surowych lub niedogotowanych warzyw kapustnych oraz ograniczyć ich ilość podczas posiłków.
Intolerancja laktozowa
Innym możliwym wyjaśnieniem bólu brzucha po jedzeniu warzyw kapustnych może być nietolerancja laktozy. Jest to zaburzenie polegające na niezdolności organizmu do strawienia cukru mlecznego – laktozy. W przypadku osób z tą nietolerancją, spożycie większej ilości warzyw kapustnych (które zawierają dużo rafinozy) może wywołać objawy takie jak wzdęcia, ból brzucha czy biegunka.
Jeśli podejrzewasz u siebie nietolerancję laktozową warto skonsultować się z lekarzem i przeprowadzić odpowiednie badania diagnostyczne.
Nadmierna produkcja kwasu solnego
Kolejną możliwą przyczyną bólu brzucha po jedzeniu warzyw kapustnych jest nadmierne wydzielanie kwasu solnego przez żołądek. Warzywa te są bogate w substancje zwane purynami, które mogą stymulować komórki okładzinowe żołądka do produkcji większej ilości kwasu solnego niż jest potrzebna dla prawidłowego trawienia pokarmów.
W efekcie tego dochodzi do podrażnienia ścian żołądka oraz jelit co prowadzi do występowania dyskomfortu i bólu brzucha.
Zespół jelita drażliwego
Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego często odczuwają ból brzucha po spożyciu warzyw kapustnych. Jest to spowodowane tym, że te warzywa są bogate w substancje zwane FODMAPs (fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole), które mogą wywoływać objawy u osób z tą dolegliwością.
Jeśli podejrzewasz u siebie zespół jelita drażliwego warto skonsultować się ze specjalistą oraz przeprowadzić odpowiednie badania diagnostyczne.
Jak zmniejszyć ryzyko występowania bólu brzucha?
Aby uniknąć dyskomfortu i bólu brzucha po jedzeniu warzyw kapustnych można podjąć kilka prostych działań:
– Unikać surowych lub niedogotowanych warzyw – lepiej je gotować na parze lub dusić.
– Ograniczyć ilość spożywanego posiłku zawierającego te warzywa – nie musimy rezygnować całkowicie z ich konsumpcji ale warto ograniczyć ich ilość w diecie.
– Zwiększać stopniowo ilość spożytych porcji – nasze ciało może przyzwyczaić się do większej dawki rafinozę co pomoże nam uniknąć nadmiernego gromadzenia gazów w jelitach.
– Wybierać inne źródła witamin i minerałów – jeśli mamy problem z trawieniem warzyw kapustnych, warto zastąpić je innymi produktami bogatymi w te składniki odżywcze.
Podsumowanie
Ból brzucha po jedzeniu warzyw kapustnych może mieć różne przyczyny – nadmierna ilość gazów w jelitach, nietolerancja laktozowa czy zespół jelita drażliwego. Aby zmniejszyć ryzyko występowania tego problemu warto unikać surowych lub niedogotowanych warzyw oraz ograniczyć ich ilość podczas posiłków. W przypadku podejrzenia poważniejszych dolegliwości należy skonsultować się ze specjalistą i przeprowadzić odpowiednie badania diagnostyczne. Pamiętajmy również o urozmaiceniu naszej diety i wybieraniu innych źródeł witamin i minerałów.